Verhalen gegrepen uit het leven van Maurits van Cesarine uit den Delhaize, kleermaker,
voyageur in koffie, kruidenier, duivenmelker en familiekundige te Hofstade.


Home

Leeswijzer

Inhoudstafel

< Vorige

Volgende >


De medaille van prins Boudewijn

In t jaar '42 was er in Lovenjoel een kamp van de kinderen van de krijgsgevangenen en van Winterhulp, meestal kinderen van de kanten van Brussel. Kinderen die tekort hadden aan kleren en aan eten werden er een maand door scouts opgevangen.

Winterhulp was iets dat op elke gemeente bestond. De mensen die geen eten hadden, mochten daar in de voornoen achter een kom soep gaan. Hier in Hofstade was dat rechtover Chris Callebaut, in den hof van Jefken de verver. Daar was een groot gebouw. Het staat er heel zeker nog. Gebouwd door Winterhulp op de kosten van de gemeente, veronderstel ik, of van hogerhand. Jefken de verver was ook schepen. Achteraf heeft hij dat gebouw kunnen gebruiken als magazijn.

Ik had mij aangegeven om aan het kamp mee te doen. Ge kon kiezen, voor veertien dagen of voor een maand. Ik koos zoals de meestendeel voor veertien dagen. We hadden zon vijftien, zestien kinderen in ons klas. We sliepen per klas met twee scouts. Die andere scout was eigenlijk mijn baas. Hij was hoger dan ik. Dat was een Aalstenaar, Karel Buys, de schoonvader van Hilde, de zuster van Karin.

De medaille van prins Boudewijn.

We hielden die kinderen de ganse dag bezig met spellekes... of we kuisten bedden uit, want er waren er verschillende bij die in hun bed pisten, van onderkomen te zijn door de oorlog.

Ik kreeg van Boudewijn persoonlijk een medaille. Hij was toen nog een prinsje. Hij zat bij ons aan tafel, samen met een man of tien of twaalf, s achternoens, om onze boterham te eten. Als hij een beetje melk in zijn koffie wou, moest hij eens achter hem kijken. Daar stonden twee mannen van het protocol. Ze knikten eens en dan mocht hij een beetje melk pakken, of een pilleken suiker. Zo was dat in die tijd.
 

Het was natuurlijk een heel dingen als de prins bij ons kwam. We waren zelf maar zestien jaar.


Home

Leeswijzer

Inhoudstafel

< Vorige

Volgende >


Auteur: Bert Deruyck - Karel Van der Slotenstraat 22 - 9308 Hofstade-Aalst - info@bertderuyck.be
Alle foto's, documenten en afbeeldingen: Maurits Van Neck.
Laatste aanpassing: 18-06-2006.