Verhalen gegrepen uit het leven van Maurits van Cesarine uit den Delhaize, kleermaker,
voyageur in koffie, kruidenier, duivenmelker en familiekundige te Hofstade.


Home

Leeswijzer

Inhoudstafel

< Vorige

Volgende >


Ik ben gegaan voor kleermaker

Van de meiskesschool herinner ik me bitter weinig. Wel dat ik nog als kleuter bij mijn nicht juffrouw Irene Singelyn gezeten heb die toen pas afgestudeerd was en dat ik naar de jongensschool gegaan ben bij mijn Eerste Communie.

In het eerste studiejaar in de jongensschool was het ook een juffrouw omdat de meester in het leger moest: juffrouw Florence Lambrecht. Van haar kregen we altijd van die porseleinen zichtkaarten als we ons best gedaan hadden. Als je ze een klein kraakje gaf, sprongen er stukskes af.

Ik herinner me nog de andere leraars en hun bijnamen: meester Devrou - "de Wroeter", meester Michiels - "den Eirenkoek", meester Robert Van Gyseghem - "'t Sjieksken", meester Maurice Claessens - "de Fles" of "de Kanne", meester De Beer - "de Beerput", meester Van Den Bossche - "de Scheilen". Hoofdonderwijzer meester Drouart - "den Bodden" - woonde in het huis aan de school, waar nu het gemeentehuis is.

 

Foto en Plechtige Communieprent van Maurits in 1938. Merk op dat het "klein college" in Aalst toen Sint-Maartensgesticht heette.

Ik ben tot het vijfde studiejaar naar de jongensschool in Hofstade geweest. Dan ben ik naar het klein college in Aalst gegaan, misschien omdat mijn ouders dat wilden, dat weet ik niet meer juist. Ik was geen uitzondering, ik was maar een meeloper. Ik denk dat ik in het klein college ook in het vijfde studiejaar begonnen ben, bij meester Louis Van Caelenberg. Hij was van Impe. In het zevende studiejaar heb ik ook bij zijn broer gezeten, Henri Van Caelenberg. In het klein college heb ik ook nog het achtste studiejaar gevolgd en dan een semester wat ze “het vijfde moderne” noemden.

Daarna ben ik één jaar naar Brussel gegaan, naar de normaalschool Sint-Thomas, voor onderwijzer. Onzen Urbain was daar ook geweest. Eerst deed ik de tweede semester van het voorbereidend jaar. Ik was goed gepasseerd. Ik ben dan aan het eerste jaar begonnen, maar met nieuwjaar stak het me tegen. Ik wou niet meer weer gaan.

Thuis zeiden ze: “Wat gaat ge dan doen? Ge kunt niks!”
Het zat erop.
“Het kan me niet meer schelen. Ik ga niet meer weer, ik ga niet meer weer”, zei ik altijd.
“Laat hem kleermaker worden”, zei Frans Boon die zelf kleermaker was, “Hij mag bij mij op de tafel komen zitten.”
Wij verkochten thuis stoffen. Dat kwam dus eigenlijk goed uit.
Mijn moeder en mijne pa zeiden: “Wat peinsd’eraf?”
“’t Kan mij niet schelen. ‘t Is goed!”, zei ik.

Klasfoto in de Vakschool Glorieux te Oostakker. Maurits staat op de achterste rij, de eerste van links. Foto circa 1946.

Ik ben gegaan voor kleermaker. Mijn ouders hadden gevraagd mij in Oostakker binnen te mogen doen bij de Broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes om daar de kleermakerij te leren, op internaat. Dat was de vakschool Glorieux: kleermakerij, schilderij, drukkerij, mechaniek, schoenmakerij. Dat bestond toen allemaal. Nu niet meer, dat is allemaal gedaan.
Halfjaar mocht ik niet binnen. Ik moest wachten. Ze hebben me wel ingeschreven. Ondertussen ben ik naar de zondagsschool gegaan, in de Du Boisstraat, als ge Lebbeke binnen komt.
Het jaar nadien ben ik binnen gegaan in Oostakker. Daar heb ik dan mijn drie jaar gedaan tot ik in '47 met grote onderscheiding mijn diplome haalde van meester kleermaker-coupeur. Later ben ik mijn diplome kwijtgeraakt. Waar hij vervaren is, weet ik niet. Hij is al lang weg. In het verhuizen waarschijnlijk ergens achter gebleven.

 

De voorkant vermeldt: Vakschool Glorieux - Oostakker - Onder toezicht van de Staat en Provincie - Bestuurd door de broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes - De Heer Maurice Van Neck - Afdeling Kleermakers - leerling van het 3e studiejaar - Schooljaar 1946-1947 - I Semester

 


Home

Leeswijzer

Inhoudstafel

< Vorige

Volgende >


Auteur: Bert Deruyck - Karel Van der Slotenstraat 22 - 9308 Hofstade-Aalst - info@bertderuyck.be
Alle foto's, documenten en afbeeldingen: © Maurits Van Neck.
Laatste aanpassing: 21-12-2006.