Verhalen gegrepen uit het leven van Maurits van Cesarine uit den Delhaize, kleermaker,
voyageur in koffie, kruidenier, duivenmelker en familiekundige te Hofstade.


Home

Leeswijzer

Inhoudstafel

< Vorige

Volgende >


Altijd laat

Als we ’s zondagsavonds van ons lief kwamen, gingen we binnen "bij Ma", in Lee op ’t Steentje, rechtover Fransens. Hij was een Van Malderen. Laurette, Ma haar dochter, verkeerde met Gaston Bruylandt, ook van mijn klas.

Er kwam veel volk van Hofstade. Al wie verkeerde in Lee, in Wanzele of Smetlee. Er waren er ook een stuk of twee, drie van Hofstade die geen lief hadden, maar wisten dat er "bij Ma" elke zondagavond veel plezier was. Tegen dat die uur daar was, kwamen ze ook naar daar. De eerste die binnenkwam, bestelde een bak bier. Wie het langst bij zijn lief gebleven was en daarom laatst "bij Ma" was, moest hem betalen.

Op een zomerse zondag was het heel goed weer. Elk was in zijn zomerkostumeken bij zijn lief gereden. ’s Avonds was er een wreed onweer. We moesten allemaal ofwel een paraplu of een stuk impermeabel vragen bij ons lief. Raymond Van Gysegem kwam van bij Christiane Présiaux, zijn lief die in Lee in de Guido Gezellestraat woonde. Hij had van haar een doorschijnend impermeabelke gekregen om over hem te trekken. Hij had dat vanachter op zijn velo gelegd voor hij "bij Ma" binnenkwam. Iemand had dat toch mee binnengebracht en met een schaar allemaal in stukskes gesneden. Het waren dan zogezegd allemaal condooms. In die tijd zegden ze nog “capote anglaise”. Raymond moest dat natuurlijk weer meedoen als hij ‘s anderendaags bij zijn lief ging vrijen. Hij deed al die stukskes in een schoon pakske en legde het in hun poortje. Het heeft er vaneigens wreed opgezeten, haar schoon impermeabelken kapot gesneden! Christiane was een vieze en is het altijd gebleven.

Zo is dat een jaar of twee geweest. Het was altijd twee uur, half drie eer we daar weggeraakten. Altijd laat. We hebben nog geweest dat we met gans die bende nog ’t café van Onzen Ernest in de Zijpstraat binnenvielen, omdat het daar ook altijd laat open was. Maar ’s morgens moest ik natuurlijk weer op de kleermakerstafel. Ik ben er nooit voor in mijn bed blijven liggen. ’t Kwam mij in de loop van de dag toch dikwijls op.

Maurits en Mama. Foto circa '49.


Home

Leeswijzer

Inhoudstafel

< Vorige

Volgende >


Auteur: Bert Deruyck - Karel Van der Slotenstraat 22 - 9308 Hofstade-Aalst - info@bertderuyck.be
Alle foto's, documenten en afbeeldingen: © Maurits Van Neck.
Laatste aanpassing: 17-09-2006.